9 ok, amiért érdemes leszokni a dohányzásról

Nemcsak pszichés függőséget okoz, de szinte az egész szervezetünkre káros hatással van. Olyan hatások, melynek látható jelei nincsenek, de rettentő veszélyesek. Az emberi szervezet egészét károsítja, elöregíti, így a sejtek anyagcseréjét, regenerációját, osztódását.

Az örökítő anyag másolódása károsodást szenvedhet, így minden szervben keletkezhetnek káros elváltozások. Ami azonban szemmel látható, a bőrünkön okozott elváltozások, mint a szürkeség, a ráncok, a petyhüdtség, és az egyén koránál idősebbnek látszó bőr.

Mik lehetnek ezek az elváltozások?

Esztétikai problémák

1. Hajhullás

A dohányzás miatt rossz oxigén- és tápanyagellátás, valamint a haj genomja (átöröklés atomjai) elleni támadások fénytelenné, törékennyé teszik hajat, siettetik öregedését. A tudósok úgy gondolják, hogy a cigiben található mérgező vegyszerek kárt tehetnek a hajtüszők DNS-ében. Számos dohányosnak kell szembenéznie az idő előtti hajhullás, és őszülés kellemetlen tüneteivel is.
 

Az ajánlott kezelésekről, árakról és az otthoni kezelésekhez ajánlott termékekről a lap alsó részén olvashatsz! Ne felejts el odagörgetni!

2. Ráncosodás

A dohányzás ugyanazokat a folyamatokat indítja el, illetve gyorsítja fel, amelyek a természetes öregedés során különben is jelentkeznek – csak éppen jóval lassabban. Erős és folyamatos dohányzás hatására a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsulhat, látványos változások mehetnek végbe. A bőrünkre leülepedő füst, mérgező anyagai, elhasználják a rugalmasságot biztosító fehérjéket, kimerítik az A-vitamin készletet, korlátozzák a véráramlást, valamint egy olyan enzimet is aktivál, amely lebontja a bőrben lévő kollagént és az elasztint. Ez a bőr rugalmasságának elvesztését eredményezi.

A füst könnyen az ember bőrére jut, mivel a picike részecskék (aeroszolok) a bőrön meg tudnak tapadni. Amikor a dohányzás után valaki kézmosás nélkül az arcához nyúl, ugyanilyen káros anyagokat juttat a bőrére. A bőr ráncosodása, elszürkülése jelzi a problémát, majd megjelennek a tipikus száj fölötti mimikai barázdák, ráncok is.

Nem csak a fáradt, hanem a nyúzott arc is a dohányzás számlájára írható. Egy 1985-ben készült tanulmány egy új fogalommal állt elő: Smoker’s face. Ez a fogalom meghatározza a dohányosok arcán lévő bőr állapotát: ráncos, szikár, szürke lehet. Nincs többé, természetes fényű, ragyogó, üde bőr!

Amikor reggel felkelsz, sokszor úgy érzed, hogy egy percet sem aludtál? A kialvatlanság megmutatkozik az arcodon is. Ha dohányzol, négyszer nagyobb az esélyed arra, hogy ébredés után fáradt leszel, és táskák lesznek a szemed alatt.
A cigarettafüst ”kiűzi” a friss oxigént az arc ereiből, a káros összetevők csökkentik a C-vitamin felszívódását a szervezetünkben, megakadályozza a bőr és a szervezet védelmét.

A dohányzás – a fényártalom után – a bőröregedés második legfontosabb oka, amely főként a száj és a szem környékén idő előtti ráncok kialakulásához vezet, és megviselt, gyűrött, a tényleges biológiai életkornak megfelelőnél jóval idősebb bőrképet eredményez. Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel idősebbnek néznek ki kortársaiknál.

A megelőzés ebben az esetben a dohányzásról való, mielőbbi leszokás!

3. Elszíneződések

Ha dohányzol, nyugodtan búcsút inthetsz a fehér fogaknak. A cigarettában éppen a nikotin befolyásolja a fogak fehérségét. A nikotin nem csak a fogazatot színezheti be, hanem az ujjaidat is.

Egészségügyi vonatkozások

4. Csontritkulás

Az emberi csontban folytonos átépülés zajlik, ami azt jelenti, hogy a felszívódási és újraépülési folyamatok igen pontosan szabályozott egyensúlyi állapotban vannak. Azonban az életkor előrehaladtával inkább a leépülési folyamatok dominálnak, így alakul ki a csontritkulás (orvosi szóval: osteoporosis).
Statisztikai adatok alátámasztják azt a megállapítást, miszerint dohányosok esetén kisebb csontsűrűséggel kell számolni, mint nemdohányzók esetén.

A szénmonoxid, amely a fő mérgező anyag a kipufogógázban és a cigarettafüstben, sokkal jobban kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, ezáltal akár 15%-kal is csökkenti az erős dohányosok vérének oxigénszállító képességét. Ennek eredményeként a dohányosok csontjai elvesztik tömörségüket, könnyebben eltörnek és akár 80%-kal is több idő kell a gyógyulásukhoz. Tehát egyértelműen növeli a csonttörés bekövetkezésének kockázatát, amely különösen időskorban gyakori.

Kutatások bizonyítják, hogy dohányfüst számos komponense aktiválja a csontok leépüléséért felelős a csontok állományát lebontó csontfaló sejteket is. A felfedezés akár a csontritkulás jövőbeni terápiáját is befolyásolhatja.

5. Rák

A dohányzás fő okozója a rákos megbetegedéseknek tüdőrák, szájüregi rák, gégerák, tehát nem meglepő, hogy a cigarettázás emeli a bőrrák veszélyeinek kockázatát is.

6. Létfontosságú szervek

A dohányzás károsítja az agyat, a tüdőt, és növeli az szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A szervezetbe kerülő káros anyagok korlátozzák a vér áramlását az erekben. Ennek következtében a test bizonyos részei tápanyaghiányban szenvednek.

7. Hegek

A nikotin határt szabhat a hajszálerekben, az oxigénben gazdag vér áramlásának, főként az arcban, a kezekben és lábakban. Ez azt jelenti, hogy a sebek sokkal később gyógyulnak be, a helyükön pedig csúnya hegek maradhatnak.

8. Klímax

A dohányzás a menopauzára is hatással van: legalább két évvel hozza előbbre a klimaxot.

9. Bőrbetegségek

A pikkelysömör kialakulásában is hajlamosító tényező lehet, ami egy komoly és kellemetlen bőrbetegség.

Mit várhatsz, ha abbahagyod?

1. Bőrünk fellélegezhet

Ha abbahagyjuk a dohányzást, jelentős lépést teszünk, bőrünk állapotának javítása érdekében. Nyilván az elmélyült ráncok kezelése nem egyszerű feladat, de a vérellátás fokozásával, oxigénkezeléssel, gyümölcssavas hámlasztással, C- vitaminnal kívül-belül, stb. sokat javíthatunk az esztétikai megjelenésén.

2. Létfontosságú szerveink megkönnyebbülnek

Már az utolsó cigaretta elszívása után 24 órával csökken a szívroham kockázata, a leszokástól számított két-három héttel pedig érezhetően javul a vérkeringés, a tüdő működése pedig akár 30 százalékkal is jobb lehet. 5-10 év alatt pedig az agyvérzés és a szívroham kockázatának esélye is a nemdohányzók szintjére csökken.

3. Súlygyarapodás várható

Amitől mindenki fél, növekszik a súly, de hát, valamit, valamiért!

A testsúly mindenkinél a táplálkozással bevitt és a szervezet által felhasznált kalóriamennyiség egyensúlyának megfelelően alakul. A nikotin alaposan megzavarja ezt az egyensúlyt:

Csökkenti az étvágyat és az éhségérzetet, valamint gyorsan megemeli a glikémiás szintet.10–30%-kal növeli a szervezet energiafelhasználását (30 szál cigaretta kb. napi 300 kalóriát emészt fel). Csökkenti a zsírok elraktározását.

A dohányzásról való leszokás során a nikotinmegvonás hatására a plusz energiafelhasználás csökken, majd megszűnik, ezzel egyidejűleg pedig csökken a szervezetben az inzulinszint. Ez természetes módon éhségérzetet, jobb étvágyat eredményez, aminek hatására napi 400–500 kalóriával megnő a kalória bevitel, így a dohányzásról való leszokás hatására néhány hét alatt általában 2–3 kilóval megnő a testsúly a korábbihoz képest. A cigaretta elhagyásával visszatér a jobb ízérzékelés és szaglás is, ez pedig szintén étvágynövelő hatású.

A dohányzás elhagyásától szerencsére nem hízik mindenki. Annyi azonban biztos, hogy a leszokás időszaka alatt a súlygyarapodás elkerülése érdekében nem érdemes fogyókúrázni. A nikotin- és a tápanyagmegvonás egyszerre túl nagy feladat elé állítja a szervezetet, és különösképpen az idegrendszert.

A dohányzás okozta betegségek a legjelentősebb mértékben megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Nézzünk szembe a tényekkel! Tegyünk valamit az egészségünkért, szokjunk le a dohányzásról!

Segítünk a kozmetikában a sejtek oxigénellátásának a fokozásában, a dohányzás toxikus anyagainak kitakarításával a szervezetből, méregtelenítéssel, ha félsz a leszokás utáni elhízástól, arra is van módszerünk a medical wellness kezeléseinkkel.

Ajánljuk a kozmetikában:

Lúgosító, méregtelenítő kúrák

Kellemes, teljesen relaxáló kényeztetések, halk zene mellett. A kezelés végén megkínálunk egy Styler teával is. Stresszes mindennapokban felér egy hétvégi kikapcsolódással! Az oxigénterápia olyan, mint egy nagy séta egy zöldellő erdőben, a hullámmasszázs pedig mintha egyszerre 2-en masszíroznának a wellnessben. Te is vágynál rá? A tested felfrissül, tele leszel energiával, és még a bőröd is kisimul!

Cél: Savasodáscsökkentés, lúgosítás, méregtelenítés – anti-aging kívül-belül.

Ezt ajánljuk!

Oxigénfürdő kúra – 6 kezelés / 6 alkalom,
Ára: 33000Ft 40perc/alkalom

Tartalma: oxigénkezelés a testen
+ Ajándék: 1 alkalom oxigénkezelés arcra

Oxigénfürdő kúra – 10 kezelés / 10 alkalom,
Ára: 55000Ft 40perc/alkalom

Tartalma: oxigénkezelés a testen
+ Ajándék: 1 alkalom oxigénkezelés arcra és egy hullámmasszázs ruhában, egy időben

Oxigénfürdő kúra nyirokmasszázzsal – 8 kezelés / 5 alkalom
Ára: 44000Ft (60-90 perc/alkalom)

Tartalma: 3 alkalom oxigénkezelés zsákban, 5 alkalom mechanikus hullámmasszázs.
+ Ajándék: 2 alkalom oxigénkezelés arcra

Mire ajánljuk a kúrákat?
Általános méregtelenítésre, energia krízisre, fogyókúra beindításához, ízületi problémákra, csontritkulás megelőzésére, allergiás panaszokra, ekcémára, immunerősítésre, bőrfeszesítésre!

Kapcsolódó ajánlott kezelések:

Kiegészítésként otthoni használatra ajánlott termékek
(KATTINTS a linkekre!)

 

Itt küldheted el kérdésedet, üzenetedet:

Név:

E-mail:

Telefon:

Üzenet:

 

Kapcsolat

Ági Kozmetika és Sminktetoválás

Balatonfüred, Köztársaság u. 16.
+36-87/341-766
+36-30/295-02-54

Nyitva vagyunk:

Hétköznap: 8.00-19.00
Szombaton: 9.00-13.00

Üzenetküldés

A weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Ehhez kérjük hozzájárulását. további információk

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk cookie-t használunk honlapunkon. Ha továbbra is a beállítások változtatása nélkül marad a honlapon, azt feltételezzük, hogy Ön elégedett azzal, hogy minden cookie-t megkap a honlapon. Azonban, ha szeretné, bármikor meg tudja változtatni a cookie beállításokat. Felhívjuk figyelmét, ha megváltoztatja a cookie beállításokat, a továbbiakban nem tudjuk garantálni weboldalunk megfelelő működését. A honlap néhány funkciója elveszhet, míg Ön néhány weboldalt többé már nem fog látni. Még többet megtudhat adatkezeléssel foglalkozó aloldalunkon.

Bezár