Napozás, a napfényről bővebben. Részletes napozási útmutatóval.

Fényérzékenység? A gyógyszerek is okozhatják!

Egyes gyógyszerek, és gyógynövények fényérzékennyé tehetik a bőrt, ami azt jelenti, hogy szedésük, fogyasztásuk alatt nem lehet napon tartózkodni. Ilyenek pl.: vízhajtók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, egyes fogamzásgátlók vagy az pl. az orbáncfű kivonat amit klímaxos hölgyeknek ajánlanak. Vagy a tinédzserek pattanásaira felírt Roaccutan tabletta, betartod az utasítást, hogy nem mehetsz szedése alatt a napra?

Következménye évek múlva is látszódni fog, mert egyenetlen pigmentációt, azaz májfoltokat okozhat. A szolárium ugyanúgy tilos! Mindig gondosan olvassuk el a betegtájékoztatót és tartsuk be a leírtakat!

Mivel ezen gyógyszerek mellett is éled a mindennapjaid, jársz az utcán, dolgozni, suliba stb. mindenképpen használj fényvédő krémet azokra a helyekre ami kilátszik a ruha alól, még télen is.

Ne felejtsd el megnézni a lap alján, mit ajánlunk!

Tudod, hogy egyes kozmetikai kezeléseket nem végezzük nyáron?

Tudtad, hogy gyümölcssavas hámlasztást, mikrodermabráziót, azaz bőrcsiszolást csak az őszi-téli időszakban ajánlatos csinálni? Ezen eljárások alatt a kozmetikus direkt vékonyítja a bőr felhámját. Napfény hatására beindul a bőr védekező mechanizmusa elkezdi a melanin termelését, tehát elkezd barnulni, de a vékonyabb részeken több melanint termel, mert ott jobban kell a védelem, és ott már ki is alakulnak a sötétebb plakkok, azaz a májfoltok.

Az IPL még, azaz a végleges szőrtelenítés amit nyáron ritkábban végzünk, mivel minél barnább a bőr, annál jobban nyeli el a villanófény sugarait, így a szőrszálakra kevesebb jut belőlük, tehát a kezelés sötét bőr esetén nem olyan hatásos. A cél az lenne, hogy a világos bőr, és a fekete szőr kontrasztja esetén a fényt a fekete szőrszál nyelje el, ezáltal tudja a szőrtüszőt „pusztítani”, míg a bőr fehérsége visszaveri a villanófényt.

Foltosodhatunk akkor is, ha nyomkodás után megyünk napra, a kis sebecskéinknél is vékonyabb a bőr, és szépen tele leszünk kis barna pöttyökkel. Pattanás helyett májfoltok, az se szép! DE ugyanígy említhetném a gyantázást is, elsősorban a bajusz gyanta helyén tud virítani a májfolt.
Mivel a nyomkodást, gyantázást nyáron sem hagyhatjuk el, ezért mindenképpen ajánlom, hogy közvetlenül utána ne menj napra, szoláriumba sem, majd aztán használj fényvédő krémet. Termék ajánlatunkat olvasd el a lap alján.

Tudod, miért káros a napozás délidőben?

Igazság szerint a szakértők azt tanácsolják, hogy 11 és 16 óra között érdemes árnyékba húzódni! Ezt már Te is tudod, de azt is, hogy miért?

Reggel és este a napsugarak derékszögben érkeznek a földre, így vastagabb levegőrétegeken kell áthatolniuk, amely a sugarak egy részét kiszűri. Délidőben a derékszögben érkező sugaraknak keskenyebb levegőrétegen kell átjutniuk, ezért ilyenkor érhet minket a legtöbb ártalmas sugárzás. Ilyenkor aztán jön a leégés! Ha nem tudsz mást tenni, és kint kell lenned a tűző napon, nincs mese kapd elő az 50-es fényvédő faktorú krémedet, tegyél fel szalma kalapot, vagy sapit, napszemüveget, és akár vegyél fel egy fehér pólót! A kiálló részekre külön figyelj pl.orr stb.

Figyelem! Aki a napernyő vagy fa alatt hűsöl, azt az UV-sugarak 50-80 százaléka akkor is éri, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljon, vagy akár leégjen. Fél méterrel a víz felszíne alatt az eredeti sugárzás 40 százaléka mérhető, és mivel a bőrt a víz folyamatosan hűsít, nem is érezzük, hogy égünk, így ilyenkor használjunk vízálló terméket. Segítünk, hogy mit használj, olvasd el a lap alján…

Tudod, hogy külön figyelem kell a kiálló részeknek?

Azok a testrészeink, amelyeket év közben ruhával fedünk, nyaraláskor viszont hirtelen jelentős mennyiségű UV-sugárzást kapnak igen érzékenyek lehetnek. Ilyenek a lábaink pl. a vádli, de leginkább a felső testrészünk, tehát a nyak, váll és a fejtető, és érdekes, de a kézfej bőre is. Különösen nagy sugárzásnak vannak kitéve a „kiálló” testrészeink, mint például az orr, fülkagyló, ezért ezen testrészeink fényvédelméről sem szabad megfeledkezni. Egyénenként változik, ki hol barnul a leggyorsabban, de általában ilyen a köldök alatti rész.

Biztos láttál már olyat, hogy valaki falevelet ragasztott az orrára a strandon? Gyerekkoromban én is nevettem, de most már tudom miért… Tanulság, ha a testeden elég a kisebb fényvédő faktorú naptej, a kiálló részekre legyen egy kis kiszerelésű SPF50-es krémed, megéri! Olvasd el a lap alján kínálatunkat…

Tudod, mi a különbség fizikai és kémiai fényvédő között?

Állsz az üzletek polcai előtt, és fogalmad nincs melyik naptejet vásárold meg? Talán azt veszed meg amelyiknek legjobban tetszik a csomagolása? Nem vagy tudatos vásárló, és nincs aki segítsen? Pedig többfajta fényvédő létezik, és nem mindegy melyiket választod.

A tudomány mai állása szerint a napsugárzás a legjelentősebb környezeti tényező a bőr öregedésében, ezért ajánlatos megfelelő fényvédőt használni. Megfelelő az a fényvédő, ami az UVA és UVB sugarak ellen is véd. A fényvédőknek két alapvető csoportja van:

Fizikai fényvédők:

Hatásukat úgy érik el, hogy a bőr felszínén maradva visszaverik, és szétszórják a napsugarakat a bőrünkről, ezért a napsugarak csak kis mértékben jutnak be a bőrbe. Ásványi mikro pigmenteket tartalmaznak, például titándioxid vagy cinkoxid port. Az UVA és UVB sugarak ellen is védenek, és felkenés után azonnal hatnak.

A bőr általában jól tolerálja az ilyen készítményeket, ezért is javasolják a bőrgyógyászok gyerekeknek, érzékeny bőrűeknek és napallergiásoknak is. Hátrányuk, hogy fehér réteget hagynak a bőrön, nehezebb kenni őket, és nem biztos, hogy jó illatúak, valamint hamarabb lekenődnek a bőrről.

Kémiai fényvédők:

Hatásuk, hogy nem visszaverik, hanem elnyelik az UVA/UVB sugarakat, ezáltal, mentesítik a bőrt a káros sugaraktól. A kémiai fényvédők tehát beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, ezért nem ajánlják gyerekeknek és napallergiásoknak, és érzékeny bőrűeknek sem. A kémiai fényvédők egy része az UV sugarak hatására lebomlik, így hosszabb napon tartózkodás esetén ajánlatos 2 óránként újra kenni a fényvédőt. A kémiai fényszűrőket tartalmazó készítményeket a megfelelő hatás érdekében legalább fél órával a napozás előtt fel kell kenni a bőrre.

Gyakori, hogy fizikai és kémiai fényszűrőket egyaránt felhasználnak a napozó szerekben.
A napnak a bőrre gyakorolt jelentős káros hatása miatt (bőröregedés, bőrrák) ajánlott minden reggel fényvédőt használni, mely legalább SPF15 (kb. az UVB sugarak 93%-t szűri ki), ezt hívjuk városi védelemnek, ami szinte minden arckrémben is megtalálható. Azért hívják így, mert az utcán jártunkban-keltünkben és védi legalább a bőrünket a napfény káros hatásaitól. Ajánlott termékeinkről a lap alján olvashatsz….

Tudod, hogyan védd magad sportolás közben?

Aki sportol, az sincs „felmentve” a nap sugaraitól, ráadásul mivel a szél hűti a testet, nem is veszi észre, hogy leég. Az izzadással pedig a fényvédő krémek is leoldódnak bőrünkről. Ilyenkor is különösen figyelni kell a kiálló testrészekre, arra külön ajánlom az 50-es fényvédő krémet. Az is alaposan kenje be magát, aki úszik vagy búvárkodik. Ma már léteznek kifejezetten úszóknak ajánlott gél állagú fényvédők, melyek a vízben kevésbé oldódnak le.

Tudod, hogy szemünket kifejezetten védeni kell?

A napszemüveg öltöztet, szokták mondani. Van, akinek állandóan a fején van, ki sem teszi a lábát napszemüveg nélkül, de csak divatos, vagy igaza van? Számít a márka, vagy mindegy milyen „gagyit” veszünk? Divat vagy egészségvédelem? Károsodhat a szemünk?

A szabadban tartózkodáskor szükséges a napszemüveg viselete, mert az UV sugárzás károsíthatja a szemlencsét, a retinát, és a szaruhártyán is kialakulhatnak elváltozások.
A szem belseje leegyszerűsítve sötét kamrácskákból áll, és erről a sötétségről melanociták, vagyis pigmentek gondoskodnak. A túl erős napsugárzás akár e sejtek rákos elváltozását is okozhatja. Tengerparton vagy havas lejtőkön, ahol a víz vagy a hó visszaveri a sugarakat, a szem külső rétege is megéghet. Ilyenkor az ember ideiglenesen elveszítheti a látását – ezt hívják hóvakságnak.

Olyan szemüveget érdemes vásárolni amelynek CE bizonyítvánnyal rendelkezik, szárában lévő UV400-as jelzés utal arra, hogy az UV sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ezt a jelzést csak megfelelő minőségű szemüvegek kaphatják meg. Ugyanígy a gyerekeknek is ilyen szemüveget vegyünk, hiszen az ő szemük még érzékenyebb.
Tehát a VALÓDI UV-szűrővel ellátott napszemüvegek mindenképpen ajánlottak!

Tudod, ha autóban utazol, akkor is kell fényvédelem?

Azért mert a régebbi autókban csak a szélvédőben van UV szűrő, az oldalsó ablaküvegben nincs, és az autó ablaküvege 80%-ban átengedi az UVA sugarakat. Ajánlatos legalább az úgynevezett városi védelemmel, azaz 15-ös fényvédő faktorral ellátott krém használata.

A másik szempont pedig, ha lehúzod az ablakodat a bal feled: karod, arcod, füled ugyanúgy leéghet. Ide viszont 50-es faktorú krémet ajánlok. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sofőröknél gyakrabban előfordult melanoma (bőrrák) a baloldalon, a vezetéskor napnak kitett részeken.

Ne felejtsd el megnézni a lap alján, mit ajánlunk!

Tudod, hogy gyerekekre nem használhatod a saját naptejedet?

Szerinted különcség, hogy van, aki külön gyereknapozó terméket használ? Gondoltad van sajátod, jó lesz az a gyereknek is! Akkor inkább, vedd meg a gyereknapozó terméket, és használd Te is azt, elmondom miért.
Általában a naptejek kémiai fényvédőket tartalmaznak, amelyek a bőrben felszívódva mentesítik a bőrt a káros sugaraktól. Ez viszont a gyerekekre káros hatású!

A gyerekeknek fizikai fényvédőket használunk, amelyek nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradva, valamilyen fizikai hatás révén védik a bőrt a nap káros sugaraitól. Ilyen fizikai fényvédő pl. a titán-dioxid, melynek szemcséi, mint apró védőbástyák verik vissza a nap sugarait.
A szakértők szerint legalábbis 2 éves kor alatt fizikai fényvédőket használjunk!

Tudom, hogy nem annyira kellemes a használata, a bőrön általában fehér rétegben marad fenn, nem tudod elkenni rendesen, nem szívódik fel, nem olyan kellemes az illata. De nem ártasz vele gyermekednek, és még a leégéstől is megvéded. Ez pedig nagyon fontos!

A gyerekek bőrének felső és alsó rétegében rengeteg fejlődő sejt van, és becslések szerint a nap okozta bőrkárosodás 50-80 százaléka gyermekéveinkben keletkezik. Akik gyerekkorukban sokat tartózkodtak napon, azoknál nagyobb eséllyel alakul ki bőrrák, ezért kiemelten fontos ebben a korban a bőrvédelem.

3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek a 12 hónapos kor alatti gyerekeket, őket teljes mértékben óvjuk a naptól.

A déli órákban, 11-15 óra között gyermekekkel együtt keressék az árnyékot. A homokozó gyermekek sem legyenek napon. Ruhával, sapkával és napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.

Tudod mennyi a szavatossági ideje a naptejnek?

Általában 2- 3 év a szavatossági idő. Ez a krémek esetén igaz is, de a fényvédő és napozó termékeknél különös odafigyelés szükséges. A gyógyszerészeti kockázatok ennyi idő elteltével fokozottabban megnőnek. Különösen vigyázni kell gyermekek, érzékeny bőrűek és napallergiások esetén.
A fényvédő termékek valóban reakcióba léphetnek a környezeti hatásokkal, fénnyel, hővel, homokkal, de még az oxigénnel is. Az ezekkel való érintkezés pedig néhány hónap alatt tönkreteszi a fényvédő faktor hatását, és a védelem már nem garantált.

Márpedig a napozókat általában visszük magunkkal a strandra, kirándulásra, nem hagyjuk a fürdőszoba polcon, mint más kozmetikai termékeinket, biztos, hogy ezek a hatások érik őket. Ennek tükrében én azt ajánlom, minden évben vegyünk egy új szettet a napozáshoz!

Amit mi ajánlunk:

A MATIS napozó sorozata = UVA + UVB + DNS védelem, öregedés gátlás, tartós barnaság!
UVA és UVB kémiai fényvédők védik a bőrt a káros napsugaraktól
DNS védelemmel védi a sejteket a rákképző folyamatok beindulásától
C- és E- vitamin anti-oxidáns hatásaival védi a bőrt az öregedési folyamatoktól
Luffa magolajjal fokozza a barnaság színét és tartósságát.
Megfelel az Európai Bizottság ajánlásának, miszerint az UVA védelemnek legalább az UVB védelem 1/3-ának kell lenni!

Ne érd be kevesebbel, a napozók terén!
Figyelem, a napozók általában csak UVB fényvédőket tartalmaznak!

A MATIS napozó sorozat részei: fényvédő krém és BB krém arcra, naptej és olaj testre, napozás utáni gél és csillám gél, önbarnító, barnulást elősegítő étrend kiegészítő kapszula.
Gyere el, és segítünk a számodra megfelelő fényvédő kiválasztásában.

 

Itt küldheted el kérdésedet, üzenetedet:

Név:

E-mail:

Telefon:

Üzenet:

 

Kapcsolat

Ági Kozmetika és Sminktetoválás

Balatonfüred, Köztársaság u. 16.
+36-87/341-766
+36-30/295-02-54

Nyitva vagyunk:

Hétköznap: 8.00-19.00
Szombaton: 9.00-13.00

Üzenetküldés

A weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Ehhez kérjük hozzájárulását. további információk

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk cookie-t használunk honlapunkon. Ha továbbra is a beállítások változtatása nélkül marad a honlapon, azt feltételezzük, hogy Ön elégedett azzal, hogy minden cookie-t megkap a honlapon. Azonban, ha szeretné, bármikor meg tudja változtatni a cookie beállításokat. Felhívjuk figyelmét, ha megváltoztatja a cookie beállításokat, a továbbiakban nem tudjuk garantálni weboldalunk megfelelő működését. A honlap néhány funkciója elveszhet, míg Ön néhány weboldalt többé már nem fog látni. Még többet megtudhat adatkezeléssel foglalkozó aloldalunkon.

Bezár